Doneer nu om de strijd voor de unieke spots in Noord Holland gaande te houden

december 02, 2013
Martijn van Schaik

Voordat de Raad van State ons beroepsschrift in behandeling kan nemen moet er eerst € 318,00 aan griffierecht betaald worden. Surfrider roept de Hollandse surfers op om is na te denken hoeveel geld een goede golf je waard is en dit bedrag aan ons te doneren. Als we voldoende geld hebben verzameld kunnen we doorgaan met onze strijd voor goede golven en het behoud van deze spots.

Doneer hier

 

Waarom?
Surfrider Foundation Holland en Holland Surfing Association strijden voor behoud van de  unieke surfspots Petten en Camperduin aan de Noord Hollandse kust. Op donderdag 22 november hebben Wij een beroepsschrift ingediend bij de Raad van State. Met deze actie wordt er bezwaar aangetekend tegen de huidige kustversterkingsplannen van de ‘Zwakke schakels’ van Noord-Holland (tussen Camperduin en Petten).

Uit het projectplan – zoals het er nu ligt – wordt duidelijk dat er niet of onvoldoende rekening wordt gehouden met surfers. In het plan wordt aangegeven dat wanneer de surfmogelijkheden afnemen, er voldoende gelegenheid is om te surfen in de omgeving van Bergen aan Zee, Castricum aan Zee, Zandvoort en zelfs verder weg bij plaatsen als Katwijk en Scheveningen. Naast het feit dat deze surfspots buiten het projectgebied liggen, hebben deze plekken niet de unieke waarden die het kustvak van het projectgebied heeft.

Unieke surfspot

De kust tussen Camperduin en Petten alsmede de omgeving van Callantsoog heeft een grote recreatieve waarde voor surfers. Door de gunstige ligging ten opzichte van dominante wind en golfrichting, de aanwezigheid van de strandhoofden, de overgang tussen harde en zachte kustverdediging alsmede de unieke kustmorfologie met de dieptes voor de kust zijn hier een groot aantal voor Nederland unieke surfspots van hoge kwaliteit en diversiteit te vinden. Deze kwaliteit en diversiteit willen Surfrider Foundation en de HSA  behouden, hetzij terugzien in een andere vorm.

Martijn van Schaik: “Wij (Surfrider Foundation Holland en de Holland Surfing Association) zijn niet tegen kustversterking, mits dit op een manier wordt uitgevoerd dat wij garanties hebben dat de surfomstandigheden goed blijven en de huidige kwaliteiten zoals strekdammen behouden blijven”. Medio januari zal de uitspraak zijn. Tegen die tijd zal de uitvoering misschien al zijn gestart. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer informatie:

Photography: www.sylvainfleur.com

PhotoSylvainFleur

No comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *